Gay uitgaan in Amsterdam: welke plekken mag je niet missen?

Wie een dansje wil doen in Amsterdam is tegenwoordig al snel toegewezen aan de reguliersdwarsstraat. Hoewel de stad vroeger een rijk aantal aan queer cafes had is dit tegenwoordig een stuk teruggelopen. Toch kun je in de hoofdstad zeker nog een dansje wagen, in dit artikel sommen we de leukste plekken per stadsdeel op, verspreid over de hoofdstad.

Het wordt hoognodig tijd dat Amsterdam zich opnieuw ontpopt tot homohoofdstad

Stadsdeel Noord

Noord, gestoord zegt de uitdrukking. En daar zijn we het mee eens: Noord ontpopt zich de laatste tijd als de plek om uit te gaan. Veel mensen zien op tegen het pontje maar eigenlijk begint het feestje daar al, en eerlijk: je bent er binnen enkele minuten. Eenmaal aangekomen kun je naar verschillende queer plekken en queer-minded plekken. Queer-minded betekent dat een plek niet per se alleen voor queer mensen is maar voor een divers publiek aan mensen.  

Sexyland World
Sexyland World beschouwd zich als het culturele clubhuis in Noord. Met een creatieve programmering van poezie, muziek, theater en dansavonden is er ieder weekend wat te beleven. In het verzamelpand zijn diverse organisaties aanwezig die met elkaar de programmering samenstellen. Er zijn diverse queer feesten in Sexyland World zoals 

Skatecafe
Midden in Noord vind je Skatecafe Karin en Yvonne, de plek heeft zijn naam te danken aan de moeders van de eigenaren van het cafe (Karin en Yvonne). Het Skatecafe vraagt regelmatig om organisatoren van feesten een avond te hosten. Er is minimaal eens per maand een queer feest in Skatecafe en de ‘normale’ avonden zijn queer-friendly. Onlangs trad queer dj Ki/KI nog op tot in de late uurtjes en gonste de muziek langs de halfpipes. Ook op zondag is er vaak programmering in Skatecafe: er is dan een voetbalwedstrijd of je kan kijken naar live muziek. 

Café de ruimte
Café ruimte is een locatie waar muziek, poëzie en queer collectieven samenkomen, voorheen hadden ze een eigen ruimte maar tegenwoordig zijn zij ondergebracht in Sexyland World. Hier organiseren zij in hun eigen ruimte allerlei thema-avonden. 

Tolhuistuin
De Tolhuistuin is dé plek tijdens Queer Amsterdam, maar ook op andere dagen is er veel aandacht voor cultuur en muziek. Er is een een uitgebreide programmering van klassiek tot pop en er worden diverse feesten tot diep in de nacht gehost. Tolhuistuin is extra bijzonder omdat er in het zomerseizoen veel plaatsvindt in de tuin van de organisatie. Daar vind je een buitenpodium waar je zomers aan picknickbanken kan aanschuiven om van muziek, poezie of andere kunst te genieten. Tijdens Queer Amsterdam was Tolhuistuin de thuisbasis van alle creatieve optredens. 

Noorderlicht
Noorderlicht begon als pop-up cafe en is inmiddels een plek die steeds meer Amsterdammers weten te vinden. Het feest voor én door vrouwen: Janeys werd er gehouden! Vaak wordt buiten het haardvuur aangestoken, ideaal om met een leuke date bij te gaan zitten met een heerlijk biertje of warme chocomelk. 

NDSM 
Ieder jaar in juni vindt op de NDSM-werf Tropikali festival plaats. Het is na Milkshake het grootste queer-festival van Nederland. Tropikali is speciaal gericht om de lgbtqia+ gemeenschap een unieke belevenis mee te geven van muziekstijlen over de hele wereld. Speciaal hiervoor nodigen ze deejays, muzikanten en andere acts die jou speciaal verrassen.

Uitgaan gay Amsterdam

Stadsdeel Centrum

Café ‘t Mandje
Leer het oudste gay café van Amsterdam kennen: café het mandje op de Zeedijk. Ooit opgericht door Bet van Beeren. De eerste plek waar de lgbt-gemeenschap elkaar openlijk kon ontmoeten. En nog steeds, want het café is nog erg in trek binnen de community. Het is de plek in de stad waar je live muziek kan bekijken op een queer locatie. Van ouderwetse swing tot meezingers en solo-muzikanten, voor ieder wat wils. 

The Queens Head
Drag queens en bingo spelen, is er een betere combinatie? Iedere dinsdag kan je in het cafe aan de Zeedijk vermaakt worden door extravagante optredens van Dragqueens en kans maken op grote prijzen tijdens hun befaamde bingo avond. En op donderdag kan je genieten van een heerlijk drankje terwijl je geniet van een paar uur durende drag show. Op vrijdag is het om 22:00 tijd om je zangtalent te laten horen tijdens Coby’s Cut Karaoke. Houd de website en Instagram van de website in de gaten voor alle tijden en evenementen. 

Free Willie
Free Willie is Amsterdams nieuwste hotspot voor gay mannen. Het is een kroeg waarbij naakt de norm is (behalve op woensdag). De kroeg is onlangs geopend om mannen die naakt willen zijn de kans te geven om elkaar te ontmoeten, een ding is anders dan andere plekken waar men naakt kan zijn: sex is niet toegestaan in de club. Als je wil cruisen, dan raden ze aan om naar Club Church te gaan.

Café Exit
Hou je van even lekker mee gillen op de beste hitjes van Beyoncé? Maak dan een pitstop bij café Exit, open op alle dagen van de week! Het is de plek om even stoom af te blazen na een drukke werkdag of in het weekend met je vrienden tot in de late uurtjes (04:00) te dansen. Ze hebben regelmatige thema-avonden zoals Wodka Woensdag en je krijgt er vaak een shotje als je een nummer zingt in de mini-karaoke bar achter in de zaal. Ook mensen die van paaldansen houden opgelet! Je vindt achter in de zaal naast de dj-booth een paaldanspaal waar regelmatig spontane dance-battles worden gehouden. Let op: Cafe Exit is een populaire plek, in de weekenden en op feestdagen kan er een lange rij staan, ga op tijd! 

Club Nyx 
Het grotere broertje van Café Exit is Club Nyx (dezelfde eigenaar), voor Club Nyx is er een ticketverkoop. Club Nyx is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe op zondag of feestdagen die op een doordeweekse dag vallen. Club Nyx is verdeeld in meerdere zalen en in iedere zaal staat een andere deejay, zelfs op de wc is soms een DJ te vinden! 

Prik

Café Prik staat bekend om het felroze café midden in het centrum op de Spuistraat. Vanaf Centraal Station kun je lopend naar Café Prik maar de plek is ook ideaal te bereiken met de tram die voor de deur stopt. Het is een kleurrijke plek die vooral bekend staat om heerlijke cocktails. In Juli organiseert Café Prik tijdens Pride een geweldig straatfeest met dragqueens en een DJ. 

Club Church
Wil je wat meer de randjes opzoeken van het uitgaan en helemaal jezelf kunnen zijn? Dan is Club Church jouw plek! Je kan er cruisen, dansen, en aan de bar zitten tot de late avond. Let goed op Club Church is voor queer mannen en op donderdag is het queer friendly en krijgt iedere queer toegang.

Stadsdeel West

Pamela

Een van de meest inclusieve en diverse queer plekken van de stad: Pamela. Je kan het cafe herkennen aan de paarse rode luifels en bezoekers die buiten op het terras zitten. Want het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van Amsterdam’s populairste hotspots. Vooral het aardige personeel, de heerlijke cocktails en het (vegan) eten dat met veel zorg wordt bereid valt in de smaak bij bezoekers. Pamela wordt bezocht door een divers palet aan mensen, het is een creatieve, alternatieve broedplaats waar queer kunstenaars en artiesten graag komen. 

Bario

Een plek in West die je niet mag missen in dit rijtje is je favoriete stamkroeg: Bar Bario. Het is een creatieve broedplaats waar regelmatig exposities zijn, muziek wordt gespeeld of pop-up events plaatsvinden. Het is een inclusieve plek waar mensen van verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten. De plek is zo bijzonder omdat eigenaar Sierra Durgaram er samen met het personeel alles aan doet om een open-minded en veilige plek te creëren. Onder andere door een streng beleid en de mogelijkheid om altijd terecht te kunnen wanneer er iets gebeurt wat niet in de haak is. Bar Bario is een voorloper op het gebied van hoe uitgaan echt zou moeten zijn! 

Trut

Wie zondag geen dag vindt om uit te gaan heeft het mis. Zondag is de dag om uit te gaan, en wel in café de Trut. Het Cafe is uniek omdat het wordt gerund door vrijwilligers, daarnaast is het maar op een dag in de week open: zondag. Je telefoon kan je beter thuislaten want die is niet toegestaan (of moet uit in je broekzak of tas). De Trut opent stipt om 22:00 en is een populaire plek voor mensen die een andere uitgaansavond dan normaliter willen ervaren. De Trut is een safe space voor de lgbtiq+ community, waar de mensen de avond maken. Het is een veilige plek waar je echt jezelf kan zijn. De vrijwilligers doen er alles aan om jou een fijne avond te bezorgen. De drankjes in de Trut zijn erg goedkoop in vergelijking met de rest van de stad en de winst gaat ook nog eens naar lgbtiq+ projecten wereldwijd.

Club Raum

In Oktober 2023 was het de wens om bij Sloterdijk Club Raum te openen, een queer nachtclub. Echter heeft de Gemeente de vergunningen nog niet goedgekeurd en bezwaar gemaakt. De Gemeente Amsterdam uit zorgen over de veiligheid van de queer gemeenschap in de buurt stadsdeel Nieuw-West. Eigenaar Sven Bijma heeft onlangs in de Amsterdamse gemeenteraad burgemeester Femke Halsema toegesproken en zorgen geuit over hoe tergend lang het conflict met de Gemeente nu duurt. Halsema heeft excuses aangeboden voor gang van zaken en gaat zich persoonlijk hard maken voor de zaak, zij vindt het van beland dat de gemeenschap, die steeds meer onder druk staat, genoeg uitgaansplekken heeft in de stad. 

Gay uitgaan centrum
A'dam toren

Stadsdeel Oost

Lola the Greenaardvark
Lola the Greenaardvark is een van de enige queer-friendly plekken in Amsterdam-oost. Het café profileert zich als hét buurtcafé waar je gezellig met vrienden en familieleden kan lunchen, dineren en borrelen. Op de tweede dinsdag van de maand organiseert het cafe de queer pubquiz en ook in de zomermaanden kan je terecht voor flink wat vertier, in hun Lola’s magical garden kan je tussen heerlijk tussen het groen zitten.

Stadsdeel Zuid

Bar Buka

Bar Buka is een lesbische bar in de welbekende Albert Cuypstraat. Het is een dansgelegenheid waar je cocktails kan drinken en in het weekend karaoke kan zingen. Naast dit is er een wisselende programmering van queer cratfting tot sportwedstrijden kijken (voetbal), een lesbische pubquiz en speeddate-events. Ook de pre-party van Femmazing (het festival voor lesbische vrouwen) wordt gehouden in Bar Buka. 

Helaas kennen stadsdeel Oost en Zuid verder nog weinig queer horecaplekken. Ben je een enthousiaste horecaondernemer dan is dit jouw teken om een queer plek te openen. 

Wil jij voor ons queer plekken reviewen als redacteur? Dat zouden we heel erg leuk vinden, neem hier contact op met de redactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *