vrienden maken als queer

Hoe ontmoet je queer vrienden: 9 handige tips

Hoe ontmoet je queer vrienden: 9 handige tips

Je woont misschien in een klein dorp of bent onlangs verhuisd naar de grote stad. Nieuwe vrienden zijn welkom, het voelt toch alleen om in een stad soms je de enige homo of lesbienne te voelen. Vroeger ging dat gemakkelijk: vanuit de zandbak maakte je snel ‘vrienden’, maar hoe gaat dit nu we ouder zijn? En dan is er nog een ander component: zijn de vrienden die ik zoek ook queer?

Waarom willen queer mensen queer vrienden?
Queer mensen gaan het liefst om met queer vrienden gezien veel van ons dezelfde ervaringen; uit de kast komen, het begrijpen van de queer cultuur of queer terminologie maar ook minder leuke dingen zoals agressie of discriminatie tegen onze gemeenschap. Queer vriendschappen kunnen gebaseerd zijn op onze identiteit; het gevoel van geaccepteerd worden voor wie je bent speelt hierin een belangrijke rol.

In sommige situatie kunnen queer mensen zich veiliger voelen bij vrienden die hun identiteit begrijpen en accepteren. Het werkt eigenlijk hetzelfde als met uit gaan, ook daar gaan queers liever naar een veilige, open minded, gay kroeg dan naar een hetero kroeg waar ze misschien niet altijd door iedereen geaccepteerd worden.

Wat zeggen experts?
Experts op het gebied van sociaal gedrag en psychologie benadrukken vaak het belang van bepaalde attitudes en gedragingen bij het zoeken naar nieuwe vrienden. Het is belangrijk dat je open en toegankelijk het avontuur aan gaat: wees bereid om allerlei mensen te gaan ontmoeten met verschillende achtergronden. Wees hierbij open minded en toon interesse, wanneer je jezelf bent zullen mensen dit extra waarderen. Het is bij een zoektocht naar nieuwe vrienden ook belangrijk te kijken wat je gemeen hebt, zijn jullie beide sportief of houden jullie beide van Lady Gaga? 

Wacht niet af tot anderen naar jou toekomen. Neem het initiatief om contact te leggen, nodig mensen uit voor activiteiten of evenementen, en laat zien dat je geïnteresseerd bent in het opbouwen van een vriendschap. Vrienden zoeken lukt niet altijd van vandaag of morgen; vetrouw op het proces en wees positief en geduldig. Ga niet meteen bij de pakken neerzetten als je een afwijzing krijgt, niet iedereen op de aardbol wil en kan jouw vriend zijn! 

9 tips om queer vrienden te zoeken

 1. Bumble friends

Bumble, je kent het misschien als dating applicatie maar wist je dat ze ook een optie hebben om vrienden te zoeken? Bumble friends is ideaal om lotgenoten te vinden. Je kan in de applicatie door middel van filters aangeven wat voor soort vrienden je precies zoekt. Bij Bumble Friends kan een eerste afspraak erg spannend zijn, maar het is gelukkig mogelijk om met meerdere mensen een ontmoeting in te plannen. En onthoud: zij staan in dezelfde schoenen als jij en vinden het vast ook heel spannend!

 1. Pride

Pride is het evenement waar queer mensen verzamelen! En dus ga je daar gegarandeerd ook nieuwe mensen ontmoeten. Wel is het belangrijk om verschillende activiteiten te gaan doen. Alleen naar de botenparrade en hopen dat je daar jouw nieuwe vrienden ontmoet wordt een uitdaging. Mensen komen voornamelijk in grote gezelschappen en staan minder open om nieuwe contacten te maken. Kijk in de Pride agenda van jouw stad of dorp om te kijken wat er nog meer wordt georganiseerd; een borrel, workshop of filmavond? Daar heb je meer kans!

 1. Sociale media

We leven in een digitaal tijdperk waardoor het zeker. Ook een optie is om jouw vrienden online te vinden. Let wel goed op je veiligheid, iedereen kan zich online anders voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is. Probeer daarom voor je afspreekt er goed achter te komen wie deze persoon is. Als je in levende lijven gaat afspreken; zorg dat je eerst gevideobelt hebt en spreek nooit alleen af, spreek af met een groep!

 1. Vrienden van vrienden

Heb je al een paar queer vrienden! Gebruik hen als ingang naar nieuwe vrienden. Netwerken is in het leven maar al te belangrijk of je nu een nieuwe woning zoekt of een nieuwe baan; via via behalen nog altijd de meeste mensen succes. Ook op het gebied van vrienden maken werkt dit zo, kijk maar eens naar je huidige vriendengroep. Wedden dat je een hoop van deze mensen ook via anderen kent? Ga bijvoorbeeld eens mee naar een feestje, etentje of andere activiteit van een van jouw vrienden. Het is een grote kans dat de vrienden van jouw vrienden ook leuke mensen zijn!

 1. Queer Netwerk evenement

Ken jij COC Nederland al? Het is een organisatie die zich al jaren inzet voor queer mensen. Ze organiseren ook evenementen waarbij de insteek is dat je elkaar kan leren kennen. Naast COC Nederland zijn er diverse andere organisaties die queer netwerk evenementen organiseren. Via Instagram of Google kan je er snel achter komen, vul bij de zoekterm de organisatie in of gay, lesbi, queer netwerk evenementen.

 1. Queer sportclub of gezelligheidsvereniging

  Iedere stad en soms ook dorpen kennen queer verenigingen; dit kunnen queer sportclubs, studentenverenigingen of gezelligheidsverenigingen zijn. Maar voor studenten in Amsterdam, Utrecht en andere grote steden zijn er ook queer studentenverenigingen.

 1. Kom naar de Queer Beer evenementen

Vind je het leuk om andere queer personen te ontmoeten onder het genot van een biertje? Wees dan welkom op onze bierevenementen. We organiseren het hele jaar door diverse evenementen, van queer speeddating tot een queer pubquiz. Je blijft op de hoogte van de evenementen door ons hier te volgen op Instagram of door je hier aan te melden voor de queer beer community.

 1. Bedenk goed wie jij als je vrienden wil

Dit klinkt misschien als een open deur: maar weet wie je wil ontmoeten! Statistisch gezien wissel je iedere 7 jaar van vrienden, het is dus goed om na te denken welke soort personen je in je vriendengroep wil. Ook bij queer vrienden moet je nadenken, welke eigenschappen vind ik leuk van een vriend? Ga niet in je zoektocht naar queer vrienden met jan en alleman vrienden worden, je komt er dan snel genoeg achter dat dit niet je echte vrienden zijn. We raden je aan eens te kijken naar je huidige vriendschappen en vrienden in het verleden, wat vind of vond je leuk aan hun? Wie mis je nog in je vriendengroep? Ben je bijv. op zoek naar een meer diverse groep met meiden, jongens en non-binaire mensen?

 1. Iedereen heeft vrienden; ook jij

De term ‘vriendloos’ daar geloven wij niet zo in, iedereen kan vrienden maken. Net zoals bij relaties waar op ieder poppetje een deksel past, is dit ook zo bij vrienden! Je moet alleen in de weg er naartoe gaan geloven. Het kan tijd, energie en geld kosten; investeer in je toekomst met leuke, lieve, waanzinnige vrienden!

vrienden maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *