Rotterdam Pride 2024

Wat is het alternatief voor Rotterdam Pride 2024?

Wat is het alternatief van Rotterdam Pride 2024?

Het is lente en dus is het tijd om ons op te maken voor het leukste evenement van het jaar: Pride! Pride is oorspronkelijk ontstaan uit protest en is inmiddels uitgegroeid tot een week van activiteiten waar de queer community en hun bondgenoten samenkomen voor protest, feest en herdenking. Maar de grote vraag: gaat Rotterdam Pride dit jaar door?

 

Gaat Pride Rotterdam 2024 door?

Helaas moet Rotterdam Pride dit jaar afzien van zijn gebruikelijke vorm.  Marco Ambrosini, de organisator van Rotterdam Pride, geeft aan dat de financiële haalbaarheid een struikelblok vormt.

 

Daarnaast zijn er vorig jaar uitvoerige reflecties geweest waarin de organisatoren, deelnemers van Pride, Rotterdammers en de LHBTQIA+-gemeenschap samenkwamen om de editie van 2023, hun behoeften en verwachtingen uit te spreken. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat Rotterdam Pride zich opnieuw moet uitvinden; het moet een inclusieve week worden waar iedereen zich welkom voelt. Dit inzicht dwingt de organisatie terug naar de tekentafel. Wat kan er verbeterd worden? Wat moet er anders? En welke concrete veranderingen moeten er plaatsvinden? Mocht je zelf ideeën hebben hoe Rotterdam Pride eruit kan zien, laat het hier weten via Instagram.

 

Wat is het alternatief?

Op de achtergrond gewerkt aan een alternatief maar wat er precies gaat komen is nog niet precies duidelijk. Op Instagram en de website van Pride Rotterdam is het angstvallig stil. Er zijn wel plannen om Pride March / Pride Walk door te laten gaan, organisator Chantal van der Putten geeft aan dat het noodzakelijk is voor de zichtbaarheid van queer mensen in Rotterdam. De Pride March zal hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden op vrijdag 29 september. Dit jaar zal Roze Zaterdag helaas niet plaatsvinden in Rotterdam. Hoewel de stad het evenement in 2022 toegewezen kreeg, zijn er dit jaar plannen om het in een andere stad te organiseren.

 

Kritiek

Vanuit de community is er veel kritiek op de organisatie; waarom is het zo onduidelijk dat dit grootste evenement, wat enorm nodig is voor een community die de laatste jaren onder druk staat niet door te gaan. Veel Rotterdammers hopen snel een duidelijk antwoord te krijgen van de organisatie. Pride is van iedereen en hoort bij een stad als Rotterdam. Inmiddels heeft de gemeenteraadsfractie van Volt vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Er wordt opgeroepen goed te kijken naar alternatieven, een van deze initiatieven is Queer Fest.

 

Queer Fest

Roze Rotterdamse horeca-ondernemers nemen zelf het heft in handen; zij organiseren Queer Fest, gepland van 26 tot 29 september. Bey Cil leidt de organisatie van dit evenement. Samen met de Gemeente Rotterdam, LHBTIQA+-horecazaken, Rotterdammers aan dit nieuwe initiatief. “Hoewel het nog niet de omvang heeft van Rotterdam Pride, is het Queer Fest zeker een waardevol en leuk initiatief voor onze stad,” merkt Cil op. Het is extra van belang om Rotterdam een waardevolle Pride-ervaring te bieden, of dit nu via het Queer Fest gebeurt of door middel van andere initiatieven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *