queer vrienden bier

Maar vrouwen drinken toch helemaal geen bier?

Een biertje, heerlijk! Op een warme zomerdag, op een date om wellicht het scherpe randje er af te halen, of nadat je vrijdag thuis komt van werk om te vieren dat het weekend is! Een pilsje drinken, daar kan toch menig mens van genieten. Toch denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Want een onschuldig biertje drinken zou niet voor vrouwen zijn want dat is niet ‘vrouwelijk’? #1950calling. Tijd om daar toch eens en voor altijd afscheid van te nemen. Een biertje is voor iedereen!

 

[1] Vrouwen, hiermee bedoel ik iedereen die zich als vrouw identificeert. Dit staat dus los van sekse.

Social media en bier

Nietsvermoedend zat ik vorige week in de trein door mijn feed te scrollen, toen ik op een foto waar twee vrouwen op het terras zaten te genieten van een biertje stuitte. ‘Daar zou ik toch ook wel zin in hebben’ dacht ik meteen. Terwijl ik de comments sectie opende schrok ik me dood. Opmerkingen luidden: ‘Gadverdamme! Kunnen ze geen wijntje drinken?’ of ‘Mannen op mijn scherm, vrouwen die bier drinken zijn toch niet vrouwelijk’. Los van het feit dat ik al verschiet van kleur om de stereotypes en de binaire opvattingen over mannen en vrouwen die hier worden aangehaald, dacht ik ook dat ik in 1950 was beland. Ik vroeg me af waar dit idee vandaan komt dat bier drinken zogenaamd niet vrouwelijk is? Het is toch maar gewoon een drankje.

beer glass

Genderstereotypes in de onlinewereld

De publieke opinie wordt volgens wetenschappers beïnvloed door waar we bloot aan worden gesteld. En helaas is dat nog steeds vaak aan genderstereotyperingen. Denk bijvoorbeeld aan reclames van een klassiek beeld waar een huismoeder het eten bereidt voor haar gezin. Of een spotje waar een groepje mannen met elkaar een biertje drinkt onder het genot van een flinke pot voetbal. Maar we zien ook dat sociale media vaak een economische motivatie heeft die wordt gefinancierd door advertenties en reclames. Zo kunnen influencers geld verdienen door te adverteren, dat wil zeggen, betaald worden door bedrijven om bepaalde producten te promoten. Met deze advertentiemogelijkheden worden stereotype voorstellingen van gender financieel aangemoedigd. Vrouwelijke influencers werken vooral vaak samen met cosmetica- en modebedrijven. Daarentegen vinden vrouwen en meisjes minder mogelijkheden om geld te verdienen op andere gebieden zoals gaming of kennis of wetenschap.

Sociale wetenschappers zeggen enerzijds dat dit gaat om een weerspiegeling van stereotypes die in de maatschappij leven. Terwijl anderen stellen dat deze uitingen bewust worden gecreëerd om een bepaalde groep aan te spreken. Het expliciet inspelen en gebruiken van genderstereotypes heeft op zijn beurt dan ook weer invloed op de maatschappij en de opvattingen die er zijn over gender. Deze twee benaderingen sluiten elkaar niet uit maar zijn complementair. Genderstereotypes kunnen weerspiegelen en versterken.

 

En dit heeft gevolgen, genderstereotypen hebben invloed op iemands leven. En dan gaat het in dit geval echt niet alleen over of ik, als iemand die mij als vrouw identificeer, een biertje mag drinken. Er ligt hier natuurlijk een veel grotere uitdaging aan ten grondslag. Onderzoek laat zien dat de overtuigingen over verschillende eigenschappen en kenmerken van vrouwen, mannen en personen bepaalde verwachtingen creëren over hoe hij/zij/die zich moeten gedragen. En dit kan dan weer ongelijkheid in de hand werken en leiden tot (digitaal) geweld.

Is er dan niets veranderd?

Is er dan niets veranderd?

Onderzoekers merken op dat genderstereotypen in reclames tegenwoordig minder voorkomen dan voorheen. Ze suggereren dat maatschappelijke veranderingen, zoals meer vrouwen die werken en een toename van echtscheidingen, hebben geleid tot minder stereotype weergaven van mannen en vrouwen in reclames, met betrekking tot zaken als sociaaleconomische status, kleding en beroepen. Dit heeft ook geleid tot een afname van traditionele gendergebonden producten in reclames. Steeds vaker zie je bijvoorbeeld vrouwen die bier of auto’s aanprijzen en mannen die reclame maken voor schoonheidsproducten. Hierdoor worden producten die vroeger als typisch mannelijk of vrouwelijk werden gezien, nu gepromoot richting het andere gender.

Te binair

Als ik dit allemaal zo lees dan ben ik blij dat er meer bewustzijn is rondom gender en genderstereotyperingen, maar naar mijn idee is dit allemaal nog veel te binair. Waarom is het zo dat we producten, diensten of überhaupt algemene dagelijkse handelingen moeten toeschrijven aan een gender. Ja, ik begrijp dat je jouw doelgroep wil aanspreken en dat niet elk product, dienst of handeling voor iedereen is. Maar dit soort uitingen dragen bij aan verdeeldheid in de samenleving en kan een destructieve werking hebben op mensen. Zo schrijft de Groene Amsterdammer dat er bij jongeren die zich niet volledig man of vrouw voelen meer mentale problemen spelen. Dan kan je denken aan depressie, eet-, angst en aandachtstoornissen. Hierin blijkt steun van de omgeving een beschermende factor te zijn. Dus ook van de samenleving.

 

En als we dit dan allemaal weten, waarom branden we ons dan nog steeds keer op keer aan dit soort uitingen? Waarom plaatsen we dan nog steeds dit soort comments, reclames en advertenties? Ik begrijp het niet.

 

Maar als we weten dat dit soort uitingen bijdragen aan een verdeeldheid in de samenleving of een destructieve werking kunnen hebben op mensen, waarom branden we hier ons dan keer op keer nog aan? Ik begrijp het niet. Laten wij kijken naar een oplossing.

Hoe gaan we het oplossen?

Het Duitse Derde Gender Equality Rapport publiceerde in 2022 tips over hoe we dit digitale geweld samen kunnen aanpassen. Ze adviseren om rolmodellen en positieve voorbeelden te promoten. Vooral jongeren hebben behoefte aan diverse voorstellingen van sekse, lichaamstypes en levensstijlen om zich te kunnen oriënteren. Daarom moeten projecten en campagnes die een dergelijke diversiteit uitdragen worden gepromoot.

 

Daarnaast kunnen we de mediageletterdheid en -educatie vergroten. Vooral jonge gebruikers hebben mediageletterdheid nodig. Het overeenkomstige aanbod moet een weerspiegeling van genderrollen bevatten en bodypositivity uitdragen, dat wil zeggen een positieve relatie tot het eigen lichaam. Aangezien veel gebruikers van sociale media scholieren zijn, moeten vooral scholen, leerkrachten en ouders worden aangesproken worden aangesproken.

 

Ook kunnen we de beschermingsmechanismen uitbreiden. Strenge wettelijke richtlijnen voor platforms zijn nodig om inhoud van sociale media beter te reguleren waarvan bewezen is dat het bijdraagt aan ziekte, bijvoorbeeld bewegingen die anorexia promoten. De wettelijke bescherming van kinderen en jongeren op het gebied van media moet worden afgestemd op de hedendaagse digitale mediawerkelijkheid. Hiervoor zijn passende structurele voorwaarden nodig.

 

Zichtbaarheid van biertjesdrinkers!

Tot slot denk ik dat we zelf een grote rol kunnen spelen in deze switch in publieke opinie. Laten we actief nee zeggen tegen polarisatie, door actief vragen te stellen (dit vraag veel van ons, daar ben ik me helemaal bewust van). We moeten toch samen door, samenleven met iedereen op deze aarde. En ondertussen, gewoon allemaal een biertje drinken, dat blijven posten op plekken zoals Instagram en zo onze zichtbaarheid vergroten. Want biertjes zijn niet alleen voor mannen, of vrouwen, biertjes zijn voor iedereen op het gehele genderidentiteit spectrum.

 

Cheers!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *