Pride hond 2024

Pride 2024 in Nederland: alle steden en datums op een rij

Pride 2024 in Nederland: alle steden en datums op een rij
In steeds meer steden door heel Nederland wordt Pride gevierd. Geen gek idee, want Pride wordt door veel mensen als een van de leukste feestdagen van het jaar bestempeld. Een dag waarop iedereen zichzelf kan zijn. Het evenement begon in 1996 in Amsterdam als protest en barst inmiddels uit zijn (glitter)jasje. Sinds 2022 is er voorafgaand Pride Amsterdam een extra week aan toegevoegd: Queer Amsterdam. Waarbij Pride Amsterdam zich voornamelijk richt op het vieren van de gemeenschap wil Queer Amsterdam meer bewustwording en mensen met elkaar verbinden. 

Door het hele land krijgt Pride meer bekendheid en er zijn steeds meer initiatiefnemers. In 2022 werd er een record gevestigd van maar liefst 27 steden die pride organiseerden in hun dorp, stad of gemeente. In dit artikel sommen we alle steden van Pride 2024 en lees je wanneer het plaatsvindt, let op; alle data onder voorbehoud, wij updaten dit artikel iedere maand. Voor de meest actuele tijden kan je doorklikken naar de Instagram Pagina of website van de organisatie. 

Achterhoek: 1 juni 2024
Pride Achterhoek vindt dit jaar weer in juni 2024 plaats, de actuele data zijn nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven van de precieze data? Klik hier om de Instagrampagina van Pride Achterhoek te bezoeken. 

Alkmaar: 25 mei 2024
Pride Alkmaar  vindt dit jaar weer in mei 2024 plaats, de botenparade vindt plaats 

op 25 mei 2024 en de inschrijving om mee te varen is geopend. Wil je jouw boot inschrijven of het gehele programma bekijken? Kijk dan hier op de website. 

Almere: 11-13 oktober 2024
Ook Almere kent Pride, en wel een heel bijzondere variant: winter pride! Winter Pride Almere vindt plaats in november 2024. Een driedaags festival met theater, muziek en films, bekijk hier snel de website om het totale programma te bekijken. 

Amersfoort 25 juli 2024
Ook dit jaar viert Amersfoort Pride, in juli 2024. Het is voor de organisatie de twintigste editie dat de stad het evenement organiseert. Er is onder andere een pride walk, roze picknick en een rainbow run. Wil  je meedoen aan een van de evenementen of de exacte data weten? Kijk hier op de website. 

Amsterdam: 19 juli t/m 4 augustus 2024 
Net zoals in 2022 is de Pride Amsterdam opgedeeld in twee aparte weken. Queer Amsterdam bijt het spits af van vrijdag 19 juli tot en met 26 juli en Pride Amsterdam is van 27 juli tot en met 4 augustus. Bekijk hier het programma van Queer Amsterdam en bekijk hier het programma van Pride Amsterdam. 

Dordrecht: 31 augustus 2024
Dordrecht Pride organiseert ook dit jaar weer een groots festival in de gekleurde stad. Dordrecht Pride vindt op 31 augustus 2024 met optredens van bekende artiesten en allerlei vrolijke activiteiten zoals een roze markt! Wil je er bij zijn? Binnenkort plaatst de organisatie het programma en de exacte data hier op de website.

Ede: 24, 25, 26 mei
Voor de derde keer op rij organiseert Ede Pride. En wel in mei van 2024. In de hele stad zullen regenboog vlaggen wapperen en er zijn activiteiten. Wil je weten wanneer Pride in Ede plaatsvindt en welke acitviteiten je kan bezoeken? Klik dan hier

Eindhoven: 8 t/m 16 juni 2024
Stichting Queer040 organiseert ook dit jaar weer allemaal festiviteiten in Eindhoven om Pride te vieren. In de pride maand 2024 organiseren ze een walk, brunch en diverse feestend door de stad. Zowel in de winter- als zomer maanden, de data voor aankomend jaar komen binnenkort online, bekijk ze hier

Enschede: 18 juli 2024
Pride Enschede wordt gevierd met regenboogdagen en night of pride. De feestelijke activiteiten vinden jaarlijks begin oktober plaats door heel de stad. Van een Pride walk tot bingo spelen, voor ieder wat wils. Bekijk hier het actuele programma. 

Geldrop: 14 september 2024
Ook in Geldrop wordt normaliter Pride gevierd, al sloeg het dorp in 2023 Pride over. Er zijn grote plannen om in 2024 Pride te vieren, houd het hier op de hoogte via de Instagrampagina van Geldrop Pride. 

Gorinchem: nog onbekend
De tweede edititie van Pride Gorinchem vindt waarschijnlijk plaats in september 2024. Met een Pride march, een informatiemarkt en een Drag verkiezing wordt het een groot spektakel. Wil je hierbij zijn of meer informatie? Bekijk hier het programma. 

Groningen: 22 juni 2024
Groningen trapt Pride af met Roze Zaterdag op 22 juni 2024. In augustus viert de stad Pride met een divers, educatief en bomvol programma. Met als hoogtepunt: streetpride waarin diverse organisaties, cafés en de gemeente een groot feest organiseren. 

Haalemmermeer: 18 mei 2024
In mei 2024 staat Haarlemmermeer stil bij de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Naast dit organiseert de gemeente een regenboogfestival in oktober, het is nog onbekend of er in 2024 ook een festival wordt georganiseerd. Wil je op de hoogte zijn van de queer acitiviteiten in haarlemmer meer? COC kennemerland houdt je hier op de hoogte. 

Leeuwarden: Nog onbekend
Wil je in Friesland Pride vieren? Dan moet je in Leeuwarden zijn. Stichting Pride Leeuwarden organiseert er ieder jaar een Pride Walk langs de gracht, het centrum en de Prinsentuin. Wil je mee doen? Houdt dan de website van Pride Leeuwarden in de gaten en meld je hier aan. 

Leiden: 7 september 2024
Na een succesvolle editie in 2023 vindt in 2024 voor de tweede keer Pride Leiden plaats. Om 15:30 vindt er een botenparade plaats gevolgd door een straatfeest buiten op het plein. Het feest sluit af in poppodium de Nobel, daar kan je dansen met muziek van verschillende deejays. Houdt het programma hier in de gate voor eventuele updates.

Maastricht: 29 juni 2024
Pride Maastricht begint om 13:00 uur op het Vrijthof met enkele speeches. Daarna gaat het verder in het Griendpark, waar je kunt genieten van een picknick met live muziek. De Queer Art Club zal ook aanwezig zijn en een workshop aanbieden! Wil je meedoen? Klik hier. 

Roermond: 25 mei 2024
Roermond Pride bestaat uit een Pride walk en verschillende activiteiten in het Roermond Pride Park. Roermond was vroeger organisator van de eerste Roze Zaterdag in Nederland. De organisatie geeft aan Roermond graag weer op de kaart wil zetten.

Rotterdam: 26-29 september
Rotterdam Pride wordt in september gevierd middels Queer Fest. De organisatie laat binnenkort meer weten over de precieze invulling. In 2025 wordt er gekeken of Rotterdam Pride in een hernieuwde vorm terug kan komen.

Sittard: afgelast
Op zaterdag 22 juni 2024 zou de Pride Walk door het centrum van Sittard gehouden worden. Helaas kan het evenement niet doorgaan omdat er te weinig vrijwilligers zijn. Hopelijk volgend jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Utrecht: 1 juni 2024
Utrecht Pride vindt plaats op 1 juni 2024. Een heus spektakel gaat het worden, lees hier meer in ons uitgebreide artikel. 

Zaandam: 31 mei tot 8 juni
Zaanpride vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats en dat gaan ze samen met de verjaardag van de stad (50 jaar) groots vieren! Het thema is vier de diversiteit en er zijn de gehele week allerlei festiviteiten zoals een regenboogparade en diverse live optredens op het plein. Klik hier om het hele programma van Zaanpride 2024 te zien. 

Zandvoort: juli 2024
Zandvoort Pride wordt ook wel Pride at the Beach genoemd en vindt jaarlijks plaats als het zonnig is: in juli. Veel activiteiten vinden plaats op het strand of in de naastgelegen strandtenten. Bekijk het gehele programma hier. 

Nederland gay pride

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *